Fixa mat och dryck till bröllopet

Efter vigseln är det dags att åka vidare till festlokalen och äta gott tillsammans med alla gäster. Men hur bestämmer ni er om vilken mat och dryck som ska serveras? Och går det att komma undan relativt billigt om budgeten är liten?

Kuvertavgift

Ett enkelt sätt att betala för mat och dryck är att be om en kuvertavgift istället för gåvor, något som blivit vanligt i Sverige. Eftersom par idag redan har varit sambos i flera år och inte har behov att fylla ett nytt hem med allt man behöver, är det lätt att ge upp gåvorna och istället be om ett bidrag till festen. En vanligt kuvertavgift ligger på 200-300 kronor per person som ger fri tillgång till all mat och dryck som serveras. Du ska alltså inte tjäna extra pengar på dina gäster och behöver förklara i klartext att avgifter är komplement för gåva.

Porslin och redskap

Att servera mat innebär fler kostnader än bara maten på tallriken. Själv tallriken behövs också, samt bestick och glas. Du vill duka borden med fina dukar, blommor, ljus och dekorationen. Och baren eller dryckesbordet ska också piffas med allehanda saker. En idé är att köpa in olika serviser från loppisar att servera på, du kan få en hel servis för 100 kronor. Eller så hyr ni in mängden porslin som behövs och behöver inte bekymra er om vad ni ska göra med 50 tallrikar efter bröllopet.

För att förmedla feststämningen kan ni köpa fina karaffer och dryckesdispenser via partybutiker, ni får bra kvalité för pengarna och prylarna går att använda för många högtider framöver. Även dukar och dekorationer kan ni återanvända på senare gårdsfester och liknande.

Bestämma rätter

Nu till det svåra, att bestämma vad som ska ligga på tallrikarna. Tårtan kan ni testa hos bagaren och komma fram till vilka smaker och utseende ni vill ha. Alternativt kan man skippa tårtan och bjuda på andra efterrätter. Om ni gillar glass med än kakor, varför inte hyra en mjukglassmaskin och ställa fram olika toppings?

Maten ska ni så klart också få provsmaka innan ni beställer i stora upplagor. Prata med cateringföretag och lokala kockar för att få råd och tips. Fundera även på att gäster kan behöva alternativ såsom laktosfritt eller vegetariskt.